Home of champions!** O româncă fuge în cuptorul kenyan. GALERIE FOTO

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Bitescu Wili
Home of champions!** O româncă fuge în cuptorul kenyan. GALERIE FOTO
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport demarează de azi un serial care va cuprinde povești emoționante despre pregătirile sportivilor români pentru Jocurile Olimpice de la Londra. Locații impresionante, recuperări miraculoase, sacrificii duse la extrem sau plăcerea pentru a face sport pe burta goală sunt coordonatele pe care se vor clădi doar câteva dintre materialele noastre. Pentru primul episod, din plutonul olimpicilor cu story-uri tulburătoare, a evadat una dintre cele mai talentate atlete din România ultimilor ani, semifondista Ancuța Bobocel (24 de ani), sportiva care acum aleargă în „Home of Champions”, leagănul campionilor kenieni.

Ai fost la masă, ce ai mâncat?
Morcovi fierți cu păstăi de fasole super bune și orez. Și o cană cu lapte fiert. Carne? Mai răruț că-i mai drăguț, știi, negrii au o vorbă: «carnea e pentru animalele carnivore, de viteză, proteinele vegetale… pentru animalele de cursă lungă». Și au dreptate. Fără exces de carne, asta e cheia succesului în marea performanță.

Kenya, de ce Kenya?
Am venit pentru prima dată în Kenya pe 4 ianuarie, cu ajutorul domnului Carol Șanta, directorul noului meu club, Sfântul Gheorghe, cu care am dublă legitimare. În luna decembrie, după terminarea sezonului de cros, am suferit o accidentare la tendonul stâng și dânsul mi-a sugerat să vin la căldură în Kenya, la 2400 m altitudine, pentru refacere și pentru a schimba locul de antrenament. Am vorbit cu antrenorul meu, Marin Istrate, cu oficialii FRA, și cu toții am căzut de acord și am venit aici de pe 4 ianuarie până pe 2 februarie. Am urmat un program de recuperare, urmând ca după două săptămâni și jumătate să încep antrenamentele progresiv până pe 2 februarie, când a venit și antrenorul meu cu ajutorul FRA. Am venit în țară, iar de la 1 mai sunt din nou aici, în Kenya.

Cum te-a ajutat Kenya în refacere? Care sunt avantajele?
Am hotărat să stau două luni și jumătate pentru că m-a ajutat foarte mult altitudinea de 2400 m și temperatura, zilnic între 28-33 grade în perioada ianuarie-martie, când în țară îmi era aproape imposibil să revin după accidentare și să încep pregătirea pentru un nivel european și pentru Jocurile Olimpice. Deci e un mediu propice pentru semifondiști și fondiști. Dezavantaje nu există atât timp cât vrei să faci performanță, faci oriunde și oricând.

Care-i atmosfera în Iten, unde locuiești, care e nivelul de trai?
Eu stau în campusul celebrei maratoniste Lornah Kiplagat și e foarte frumos amenajat. Camerele sunt ok, cu două paturi curate, duș, wc în interiorul camerei. E chiar lux! Ca loc de pregătire e mană cerească pentru că sunt peste 20 de trasee de fugă superbe! Nu există hoteluri, sunt case construite în șir indian, condițiile de cazare și masa sunt foarte modeste, dar e normal, chiar foarte bine pe lângă traiul pe care-l duc ceilalți oameni care trăiesc în Iten. Oamenii sunt simpli, nu foarte educați, dar extrem de prietenoși, mereu zâmbitori, glumeți, dormici să afle cât mai multe despre noi, albii. În limba lor, caucazienii sunt numiți MUSUNGU!

Musungu… Ce te-a impresionat până acum?
M-au impresionat foarte tare sportivii de aici, devotamentul lor pentru acest sport, munca și determinarea, să fugă aproape toată viața în speranța că într-o zi, poate, va veni vreun manager să-i scoată în Europa la concursuri pentru a face și ei bani din asta! Și să-și atingă visul: să-și salveze familia din sărăcie!

Ce înseamnă alergarea pentru kenieni?
Fuga pentru ei e un stil de viață de când se nasc până mor. Am văzut copii între 4 și 7 ani desculți cu ceva haine rupte pe alocuri, murdari din cap până în picioare, alergând cu vitele pe câmp. Apoi, aceștia cresc și merg la școală și trebuie să alerge cel puțin șase km până acolo și după terminarea orelor refac traseul. Înapoi spre casă.

Spre casă… cum sunt casele în Iten?
Majoritatea sunt construite din chirpici, din lut, nu au baie sau wc. Casele care sunt construite din cărămidă sunt case de sportivi care au reușit să scoată capul în lumea acestui sport. Dar nu au canalizări, nu au apă potabilă, trebuie să alerge 10 km ca să care apa! Și i-am intrebat pe locuitorii Itenului de ce alți oameni, din alte orașe au de toate și ei n-au nimic? Mi s-a răspuns scurt: pentru că fac politică. Ca să-ți dau un exemplu… Am fost la un coleg de antrenament… Nu avea curent electic în casă pentru că e foarte scump și trăiește la lumina felinarului – Alfred Meli îl cheamă, are 21 de ani, fuge de un an și a alergat o singură dată în viață 800 m pe un stadion de zgură în adidași. Și cu timpul de un minut și 49 de secunde, incredibil!

Ți-a schimbat percepția despre viață această experiență?
Da. Înainte să vin aici a doua oară, pe 1 mai, am reușit să le strâng ceva pachete celor micuți atât eu, cât și cei care au avut inima mare și au răspuns la apelul meu făcut pe facebook legat de acest amănunt – să-i ajute pe micuții îngeri din Kenya. Le-am adus jucării și haine, dar ce m-a impresionat e momentul în care le-am dat încălțările. Nu știau să meargă încălțați cu pantofi, sandale sau pantofi de sport. Parcă aveau cioburi în piciorușe, dar ușor-ușor s-au obișnuit. Dar să știți că unii, în alte zone, stau aici în ditamai palatele și copiii aceștia nu văzuseră în piciorușele lor niciodată încălțăminte! Și ce rezultate aduc acești oameni pe țări pe plan sportiv, sunt cei mai buni din lume în probele pe distanțele lungi din atletism.

„Eu nu am ajuns să alerg cu leoparzii. Sunt doar legende”, Ancuța Bobocel, atletă

„Ancuța e o atletă cu care ne mândrim. E ambițioasă și dornică de a intra în lumea rafinată a marii performanțe”, Sorin Matei, președinte FRA

Kenya
ª este o țară în estul Africii, capitala fiind la Nairobi. Are o suprafață de 580.000 km pătrați și 41 de milioane de locuitori, reprezentând 42 de nații și culturi
ª situată de-a lungul Oceanului Indian, are o climă tropicală, cu temperaturi ridicate mai tot timpul anului, e o adevărată rezervație de lei, leoparzi, rinoceri și elefanți

Ancuța Bobocel
Data și locul nașterii: 3 octombrie 1987 (Drobeta Turnu Severin)
Înălțime / greutate: 1,67 m / 50 kg
Club: CS Dinamo / Sf. Gheorghe
Antrenor: Marin Istrate
Poreclă: „Miți”
ªMultiplă campioană națională la 3.000 m obstacole și 1.500 m
ªVicecampioană mondială de juniori (3.000 m obst) – la Grosetto (2004) și Beijing (2006)
ªVicecampioană europeană de tineret (3.000 m obst) – la Debrecen (2007)
ªCampioană europeană de cros (tineret) – la Toro (2007)
ªSemifinalistă (3.000 m obst) la Jocurile Olimpice din Beijing
ªRecord personal 3.000 m obst: 9:30,07 (București)

Iten, locul unde cresc campionii
ª este o localitate cu o populație de 4.000 de locuitori în provincia Rift Valley
ª se află la 2.400m altitudine, cu o temperatură în timpul zilei ce variază între 27 și 33 grade Celsius
ª primarul localității este o femeie, Mary Ruto (din 2009), una din puținele femei primar din Kenya
ª aici se află Liceul St. Patrick care în ultimii 30 de ani a fost un adevărat laborator ce a produs alergători de lungă distanță
ª în fiecare an, în Ajunul Crăciunului găzduiește cea mai mare cursă feminină din Kenya, The Shoe4Africa 5km

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a urcat pe locul 2!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a urcat pe locul 2!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela o meserie total diferită de partenerul ei: ce a făcut femeia în campania prezidențială
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela o meserie total diferită de partenerul ei: ce a făcut femeia în campania…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe primul loc
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu,…
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×